Αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ.

Έχει τύχει πολλές φορές, στην επαγγελματική μου πορεία, να συναντήσω ηλεκτρολογικό πίνακα που να μην λειτουργεί το αντιηλεκτροπληξιάκο ρελέ ή να μην έχει καθόλου! Στην υπόδειξη μου για αυτό και το πόσο σημαντικό είναι, έχω ακούσει απαντήσεις του τύπου: τόσα χρόνια είναι έτσι ο πίνακας και δεν έχει συμβεί τίποτα! ή τι είναι αυτό το αντιηλεκτροπληξιάκο ρελέ; Όντος μπορεί ποτέ να μην χρειαστεί να επέμβει το ρελέ και αυτό εύχομαι, αλλά εάν έστω και μία φορά χρειαστεί αλλά αυτό δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει τότε θα αποβεί μοιραίο!!!  

Τι είναι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ή ρελέ διαρροής ή ρελέ διαφυγής;

Το αντιηλετροπληξιακό ρελέ είναι ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολογικό εξάρτημα, που θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει αλλά και να λειτουργεί σωστά, σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, σας εκθέτω κάποια ρελέ προκειμένου να έχετε μία πρώτη εικόνα, για το πώς περίπου είναι εμφανισιακά αυτό το εξάρτημα. Το πιο  χαρακτηριστικό  για να το εντοπίσετε μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα, είναι το πλήκτρο TEST που έχει επάνω του.

       

 Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ να είναι τόσο σημαντικό; Ακριβώς όπως το λέει και η λέξη, αντιηλεκτροπληξιακό, είναι αυτό το εξάρτημα που θα προστατεύσει τον άνθρωπο από μία πιθανή ηλεκτροπληξία, που θα μπορούσε να προέλθει από βλάβη της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ή κάποιας ηλεκτρικής – ηλεκτρονικής συσκευής όπως: ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο, σόμπα, αερόθερμο, φωτιστικά, κ.α. εφόσον όλα αυτά διαρρέονται από τάση διά μέσου του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ. Φανταστείτε να πάτε να πιάσετε την πόρτα του ψυγείου ή κάποια άλλη συσκευή και να σας ‘’χτυπήσει’’ το ρεύμα!Ελέγξτε τώρα λοιπόν τον πίνακα σας για το εάν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ αλλά και εάν λειτουργεί. Πώς θα δείτε εάν λειτουργεί : πατήστε το πλήκτρο TEST (επαναλάβατε ανά τρείς μήνες), θα πρέπει να πέσει ο διακόπτης του και να διακοπεί το ρεύμα σε όλον τον χώρο που ελέγχετε από αυτό το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ, εάν πιέζοντας το TEST δεν πέφτει ο διακόπτης του ή δεν διακόπτετε το ρεύμα σε όλον τον χώρο ή δεν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ  τότε δεν προστατεύεστε από μία πιθανή ηλεκτροπληξία!

Καλέστε μας για να σας αντικαταστήσουμε το χαλασμένο ρελέ, να σας τοποθετήσουμε εξ’ αρχής εάν δεν υπάρχει ή να το ελέγξουμε για την σωστή λειτουργία του. 

 

Τριπολική και σούκο πρίζα.

Έχω συναντήσει πολλά σπίτια ακόμα και σήμερα, που έχουν τριπολικές πρίζες, οι οποίες είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με σούκο, στις φωτογραφίες μπορείτε να ξεχωρίσετε τη διαφόρα. 

                                                                                               

Όπως βλέπετε η τριπολική πρίζα έχει μία τρύπα παραπάνω από τη σούκο, ενώ η σούκο αντί την τρίτη τρύπα έχει δύο ελάσματα ένα επάνω και ένα κάτω.

 Παρακάτω βλέπετε και τα αντίστοιχα φις, με το έξτρα βύσμα στο τριπολικό και τις δύο υποδοχές, άνω και κάτω, για τα ελάσματα στο σούκο.

                                                                                                                                                   

 

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει την επικίνδυνη  διαφορά;

Τα  χρόνια τότε όπου υπήρχαν και τοποθετούνταν οι τριπολικές πρίζες, παράλληλα και οι συσκευές είχαν  το   αντίστοιχο τριπολικό φις , έτσι η κάθε συσκευή συνδεόταν με τη γείωση δια μέσου αυτού του τρίτου βύσματος, όταν όμως οι τριπολικές πρίζες αντικαταστάθηκαν με τις σούκο, άρχισαν και οι συσκευές να φέρουν πλέον και το αντίστοιχο σούκο φις, το οποίο συνδέει τη συσκευή με τη γείωση δια μέσου αυτών των ελασμάτων, οπότε εφόσον στην τριπολική πρίζα δεν υπάρχουν αυτά τα ελάσματα, η συσκευή δεν συνδέετε με την γείωση, εάν λοιπόν έχουμε συνδέσει ένα σούκο φις σε μία τριπολική πρίζα, τότε η συσκευή λειτουργεί κανονικά από θέμα ενέργειας, αλλά δεν είναι συνδεδεμένη με τη γείωση και στην περίπτωση που προκληθεί κάποια μορφή βλάβης, δεν θα μπορέσει να την αντιληφθεί το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ για να διακόψει την παροχή προκειμένου να μην πάθετε ηλεκτροπληξία!

Παρακάτω σας αναφέρω δύο παραδείγματα από συσκευές με μορφή βλάβης, όπου εάν οι συσκευές δεν ήταν συνδεδεμένες με τη γείωση, αλλά και σε συνδιασμό με το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ για το οποίο έχουμε εξηγήσει σε άλλο άρθρο μας, τότε θα ”χτυπούσε” το ρεύμα όποιον τις ακουμπούσε!  

  1. Είχα πάει σε ένα πλυντήριο ρούχων το οποίο όταν το έβαζες στην πρίζα έριχνε το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ. Όταν το έλεγξα, βρήκα πως από τα  χαλασμένα αμορτισέρ είχε μεγαλώσει η κίνηση του κάδου, με αποτέλεσμα αυτός να  χτυπήσει και να κόψει ένα ρευματοφόρο καλώδιο εκεί κοντά, το οποίο είχε ακούμπησε επάνω στο σασί του πλυντηρίου! Εάν το πλυντήριο ήταν συνδεδεμένο σε τριπολική πρίζα, δηλαδή δεν ήταν συνδεδεμένο με τη γείωση, τότε αντί να πέσει το ρελέ το ρεύμα θα ‘’χτύπαγε’’ όποιον θα ακουμπούσε το πλυντήριο! 
  2. Κάποια φορά με φώναξαν σε ένα σπίτι όπου έπεφτε και δεν σηκωνόταν το ρέλε. Στο ψάξιμο βρήκα πως η διαρροή οφειλόταν στο ψυγείο! Και σε αυτήν την περίπτωση, εάν το ψυγείο ήταν συνδεδεμένο σε τριπολική πρίζα τότε αντί να πέσει το ρελέ, το ρεύμα θα ‘’χτύπαγε’’ όποιον θα ακουμπούσε το ψυγείο!

Ελέγξτε τώρα τις πρίζες σας και εάν έχετε τριπολικές καλέστε μας να σας τις αντικαταστήσουμε με σούκο.